×

Kategórie

Pór

Nemá tak typický tvar, akým sa honosia dvaja najbližší príbuzní, ktorými sú cesnak siaty (Allium sativum) a cibuľa kuchynská (Alliumcepa), napriek tomu je pór (Alliumporrum) zaraďovaný do zeleniny cibuľovej.

Nad cibuľovitou hrubou podzemnou stonkou pór vytvára veľmi bohatú ružicu plochých listov. Tie sú tiež zásobárňou výbornej dužiny a obsahujú množstvo minerálnych látok, vitamínov a esenciálnych látok, ktoré dávajú póru typickú vôňu a šťavnatosť. Sortiment póru je široký, tradičné sú póry ozimné, odolné voči mrazom hlboko pod nulou.

Existujú však aj odrody jesenné a letné. Má močopudné účinky, jeho konzumácia sa odporúča pri liečbe reumy a pri znižovaní cholesterolu; priaznivo pôsobí na cievnu a tráviacu sústavu a podporuje mozgovú činnosť; rovnako ovplyvňuje činnosť imunitného systému a pomáha hojeniu rán - má protibakteriálne, protivírusové aj protikvasinkové účinky.

Čítaj viacShow less

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa