Machovka
Tomatillo, v našich končinách známe aj ako Machovka, je v Mexiku jednou z najobľúbenejších zelenín. Robia sa z neho najrôznejšie pokrmy, omáčky a salsy. Ide o jednoročnú zeleninu milujúcu teplé podnebie (v našich podmienkach ho pestujeme v skleníku či v nádobách na južnej terase).
Rastlinám vyhovuje plné slnko a priepustná piesočnatá zemina. Výhodou je, že sa môžu spracovávať aj nie celkom zrelé plody. Ak sú plody vyzreté, sú sladkasté, šťavnaté a chrumkavé.
Nezrelé majú skôr zeleninovú chuť a používajú sa predovšetkým na tepelné úpravy. Plody môžu dorásť až do veľkosti menšej rajčiny.
Úroda je 60 - 75 dní po výseve. Rastliny nepodliehajú chorobám a škodcom, hoci sa výnimočne môžeme stretnúť s plesňou zemiakovou ako na paradajkách, to ale iba na jednotlivých plodoch.