BIO Chilli Pimientos De Padron - Capsicum annuum - semená chilli - 7 ks
Pimientos de Padron v BIO kvalite je veľmi obľúbená odroda v oblastiach Maroka a najmä Španielska, odkiaľ pochádza.
Rastlina je približne 100 cm vysoká a je možné pestovať ju v skleníku, v kvetináči na balkóne či na terase.
Plodí podlhovasté papričky s dĺžkou 5–10 cm, ktoré dozrievajú cez zelenú farbu do červenej.
Je možné ich konzumovať v oboch týchto fázach zrelosti.
Papričky sú považované za veľmi chutné, s miernou pálivosťou okolo 2 500–10 000 jednotiek SHU.
Rastlina je však preslávená svojou nerovnomernou produkciou capsaicínu, čím dochádza k tomu, že niektoré z plodov môžu prekvapiť pálivosti o sile až 80 000 jednotiek.
Všeobecne, čím neskorší zber, tým pálivejšia chuť.
Zelené papričky sa najviac využívajú na grilovanie, na plnenie syrovou či mäsovou zmesou.
Červené papričky sa naopak sušia alebo využívajú na dochucovanie pokrmov.
Doba zrenia je približne 80 dní.
Semená v bio kvalite sú produktom ekologického poľnohospodárstva a sú vypestované podľa platných noriem EÚ.
S predpestovaním semien je možné začať už vo februári alebo marci. Aby rastlina vyrástla a začala tvoriť plody, potrebuje 6 – 9 mesiacov, je preto nutné začať s pestovaním semien včas. Klíčenie trvá obvykle 2 – 3 týždne, ale u niektorých vyšľachtených odrôd i 6 týždňov. Preto je dôležité byť trpezlivý. Teplota na klíčenie je u tropických odrôd rodu chinense 24 – 32 °C, odrodám rodu annuum stačí teplota do 24 °C. Dôležité je udržovať teplotu konštantnú, preto nie je vhodné umiestnenie rastlín na okennom parapete. Papriky i chilli papričky sú svetlomilné rastliny, preto doprajte rastlinkám počas klíčenia dostatok svetla. Svetlo udržuje rastlinu vitálnu a zvyšuje odolnosť voči nákazám.
Najvhodnejšie je sadiť semená do špeciálneho substrátu pre chilli papričky do hĺbky max. 0,3 cm. Substrát používame vždy sparený. Pôdu je nutné udržovať dostatočne vlhkú, ale zároveň nie premokrenú. V tej sa rastlinám nedarí. V období dozrievania papričiek je vhodné zálievku obmedziť, aby sa zvýšila pálivosť plodov a zamedzilo sa ich popraskaniu.
S výsevom rastliny do vonkajšieho prostredia vyčkajte do doby, keď skončia ranné mrazy. Odporúča sa približne druhá polovica mája. Nízke teploty rastlinu vyčerpávajú a spomaľujú jej rast. Ideálna teplota pre rast je okolo 25 °C. Sadíme na dostatočne slnečné stanovisko, prípadne do skleníka. Sú to rastliny, ktoré možno bez problémov vypestovať i vo veľkom kvetináči na balkóne.
Na pestovanie je vhodná hlinito-piesčitá, humózna a prevzdušnená pôda, vždy odporúčame použiť sparenú. Nie je nutné prílišné prehnojovanie pôdy, pre výživu rastliny je skôr dôležité, aby bol dostatočne rozvinutý jej koreňový systém. Tento problém môžete vyriešiť pomocou mykorhízy, čo je pestovateľská technika, ktorá využíva symbiotický vzťah medzi rastlinou a hubami, ktoré zvyšujú priepustnosť výživných látok smerom k rastline. Pokiaľ plánujete pestovať rastliny v skleníku, je dobré prekypriť pôdu pieskom či perlitom a na jeseň pohnojiť. K tomu sa najviac hodí vermikompost (trus dážďoviek), prípadne môžete použiť trus sliepok, kravský či konský hnoj.
Parametre
- Výška
- 80 - 100 cm
- Farba plodu
- Zelená
Červená
- Štipľavosť
- Mierne štipľavé
Stredne štipľavé
- Pestovanie
- V exteriéri - vonku
V interiéri - dnu
- Stanovisko
- Slnečné
- Výsev/výsadba
- Február
Marec
- Mrazuvzdornosť
- Nie
- Odroda
- Nehybridná
- Zber
- August
Júl
Jún
Október
September
- Skorosť odrody
- Poloneskorá
Poloskorá
- BIO kvalita
- Nie