BIO Cibuľa Rossa di Firenze - Allium cepa - semená cibule - 100 ks
BIO Cibuľa Rossa di Firenze je skorá a veľmi produktívna odroda.
Pri včasnej výsadbe je možné už od jari žať purpurovočervené podlhovasté šalotky, ktoré majú veľmi sladkú bielu dužinu.
Vďaka svojej lahodnej chuti sú vhodné na konzumáciu v čerstvom stave, sú napríklad skvelé do šalátov.
Cibuľa Rossa di Firenze nie sú vhodné na dlhodobé skladovanie.
Semená v bio kvalite sú produktom ekologického poľnohospodárstva a sú vypestované podľa platných noriem EÚ.
Výsev sa vykonáva buď v priebehu zimných mesiacov do skleníka, alebo od apríla na vonkajší záhon. Hĺbka výsevu je asi 0,5 – 1 cm. Klíčenie trvá 2–4 týždne (záleží na odrode a podmienkach pestovania). Ideálna teplota na klíčenie je 12–18 ºC. Spon 25 – 30 x 10 – 15 cm.
Cibuľa má rada teplé a slnečné stanovište, príp. polotieň. Pôda by mala byť piesočnatohlinitá, dobre priepustná a humózna. Mala by byť tiež neutrálna alebo mierne zásaditá. Zvýšiť pH je možné pomocou vápenca alebo dreveného popola, ktorý sa primieša do pôdy. V kyslých a ťažkých pôdach cibuľa ľahko podlieha chorobám.
Pri pestovaní cibule treba myslieť na dostatočnú závlahu, ale nie prílišné premokrenie cibuliek, a tiež na dobrý výber hnojiva. Cibuliam vyhovuje fosfor a draslík, naopak hnojivá s dusíkom či chlórom nie sú vhodné. Pokiaľ má cibuľa dobré podmienky, potom prihnojovanie nie je nutné.
U cibule venujte pozornosť správnemu obdobiu zberu – pri prezretých cibuliach sa častejšie vyskytujú choroby, predčasne zberané cibule sa zase zle skladujú. Cibuľa sa zberá v čase, keď porast z jednej tretiny až polovice poľahne (spravidla koncom júla).
Zozbieraná cibuľa sa necháva preschnúť na záhone alebo zavesená vo zväzkoch. Keď začne zaschnutá vňať šušťať, dáva sa cibuľa na chladné a suché miesto, s teplotou 0–2 ºC.