BIO Kapusta červená Kalibos - Brassica oleracea capitata - BIO semená kapusta - 30 ks
BIO Kapusta Kalibos je neskorá odroda špicatej červenej kapusty, ktorá je pestovaná najmä na priamu spotrebu.
Nie je vhodná na uskladnenie.
Hlávky sú tmavofialové s krehkými listami.
Tie majú veľmi dobrú, sladkastú chuť, preto sa kapusta hodí nielen na tepelné úpravy, ale najmä na priamu konzumáciu.
V období zberu majú hlávky hmotnosť okolo 2 kg.
Vegetačná doba je 90–110 dní.
Odroda kapusty Kalibos bola ocenená nadáciou ProSpecieRara, ktorá sa zameriava na zachovanie tradičných a vzácnych odrôd rastlín.
Semená v bio kvalite sú produktom ekologického poľnohospodárstva a sú vypestované podľa platných noriem EÚ.
S predpestovaním semien možno začať vo februári či marci v skleníku. Sejbu spravte do sadbovačov do hĺbky 0,5 cm. Osivo klíči asi 1 týždeň pri teplote cca 20 °C. Keď narastú oba klíčne lístky, znižuje sa teplota približne na týždeň na 10 °C. Potom sa rastlina pestuje pri teplote 16 – 20 °C. Toto opatrenie zaručí dobrú kvalitu sadeníc, ktoré majú mať pri presádzaní krátku pevnú stonku a 5 – 7 pravých lístkov.
Sadenice sa sadia na vonkajšie slnečné stanovisko približne v polovici mája do sponu aspoň 50 x 50 cm (a viac). Kapusta potrebuje priepustnú pôdu, dobre zásobenú živinami, s pH 6,5 – 7. Pôda by mala byť dobre pohnojená hnojom z chlieva, mala by mať dostatok dusíka (ale nie príliš – väčšinu dusíku dodá samotný hnoj). Na hnojenie dusíkom sa dá využiť dusíkaté vápno či liadok vápenatý, príp. NPK hnojivo. Dôležité je tiež jesenné vápnenie pôdy.
Rastliny pomerne dobre znášajú nízke teploty, ale i napriek tomu je lepšie presadené sadenice prekryť netkanou textíliou, ktorá zaistí stabilné teplotné podmienky a zároveň ochráni pred prípadnými škodcami. Túto textíliu môžete rastlinám ponechať až do doby uzatvárania hlávok.
Kapusta potrebuje k úspešnému rastu dostatok vlahy, a to nielen v podobe zálievky, ale taktiež v podobe vlhkosti vzduchu. Vhodné sú teda polohy s nižšou teplotou a vyšším množstvom zrážok. Tie je možné nahradiť dostatočnou zálievkou. Kapusta sa zberá za 3 – 5 mesiacov od výsevu (v závislosti od pestovateľských podmienok a odrody).
Doba zberu sa spozná podľa pevnej a dobre rozvinutej hlávky, ktorá sa odrezáva tesne pri zemi. Tento rez dá priestor rastu nových menších hlávok. Zozbieraná kapusta sa rýchlo schladí a uchováva pri teplote 0 – 1 °C a dostatočnej vlhkosti vzduchu. Ak budete hlávky pravidelne kontrolovať a predídete výskytu a šíreniu baktérií či hubových ochorení, vydrží vám takto uložená kapusta aj niekoľko mesiacov.