BIO Kukurica cukrová Tortilla - Zea mays - bio semená kukurice - 20 ks
Cukrová kukurica Tortilla v bio kvalite je neskorou odrodou tejto obľúbenej zeleniny. Počas septembra a októbra možno žať dlhé úzke klasy s čiernymi lesklými jadrami.
Cukrová kukurica Tortilla je výborná práve na prípravu tortilly alebo polenty. Tú získame zmiešaním čiernej kukurice so žltou v pomere 1:3.
Vďaka veľkému množstvu vlákniny je kukurica neoddeliteľnou súčasťou zdravého stravovania.
Cukrová kukurica Tortilla patrí medzi tradičné odrody a bola ocenená nadáciou ProSpecieRara, ktorá sa zameriava na zachovanie tradičných a vzácnych odrôd rastlín.
Semená v bio kvalite sú produktom ekologického poľnohospodárstva a sú vypestované podľa platných noriem EÚ.
S predpestovaním kukurice môžete začať od apríla do mája. Rastlina dobre klíči pri teplotách okolo 20 °C. Osivo je vhodné pred samotným výsevom máčať. Klíčenie zvyčajne trvá 1 - 2 týždne. Predpestované osivo urýchľuje zber približne o 3 týždne.
Priamy výsev je možný v polovici mája, po odznení ranných mrazov. Pôda nesmie mať nižšiu teplotu než 10 °C. Nižšie teploty môžu výrazne ovplyvniť rast rastlín, naopak neskorší výsev spôsobuje nižší výnos. Je vhodné výsev prekryť fóliou, ktorá pomôže udržať teplo (akonáhle sa objavia klíčky, vymeníme fóliu za netkanú textíliu alebo vytvoríme zvýšený fóliový kryt). Ideálna hĺbka výsevu je 2 - 3 cm.
Stanovisko by malo byť slnečné, dobre chránené pred vetrom. Substrát volíme hlinito-piesčitý, humózny, dobre priepustný, napr. na výsev a množenie. Substrát používajte vždy sparený. Ideálny spon je 50 x 20 cm. Rastliny je dobré prihnojovať slepačím trusom a priestor medzi nimi pokryť mulčovacou kôrou. Dôležitý je dostatok vlahy – rastliny je nutné zalievať dôkladne, aby sa voda dostala až ku koreňom.
Kukuricu možno uchovávať dlhodobo pomocou mrazenia. V čerstvom stave vydrží len krátku dobu, lebo kukuričný cukor sa pri vyššej teplote rýchlo mení na škrob a dochádza k múčnateniu zrna.