BIO Špenát novozélandský - Tetragonia tetragonoides - bio semená špenátu - 30 ks
Novozélandský špenát je veľmi zaujímavá teplomilná bylina, ktorá nesie svoj názov podľa štvorcových listov.
Jeho domovinou je Nový Zéland, Japonsko a Austrália, odkiaľ bola čoskoro dovezená do Európy.
Pestuje sa rovnako ako špenát a má rovnaké vlastnosti.
Mäsité zelené listy sú veľkou zásobárňou vitamínov A a C a kyseliny šťaveľovej.
Možno ich konzumovať surové alebo po tepelnej úprave.
Vegetačná doba je asi 95 dní.
Semená v bio kvalite sú produktom ekologického poľnohospodárstva a sú vypestované podľa platných noriem EÚ.
Semená špenátu sa vysievajú priamo na vonkajšie stanovište a to najmä na jar. Semienka príliš neprekrývame, stačí zeminu zľahka pohrabať. Doba klíčenia je 1–2 týždne.
Stanovište by malo byť dostatočné slnečné, ale priame slnko by mohlo rastlinky nútiť vybiehať do kvetu, takže tu musíte byť opatrní. Všeobecne špenát najlepšie rastie na jar a na jeseň, keď nie je tak prudké slnko. Rovnako pestovanie v skleníku je síce možné, ale tiež núti rastlinku vybiehať do kvetu, a je teda vhodné tieto rastliny pestovať najmä pre mladé listy.
Pôda by mala byť stredne ťažká, mierne zásaditá a nie čerstvo vyhnojená. Špenát je rastlinou druhej až tretej trate, takže mu priame hnojenie nerobí dobre. Navyše nie je tak náročný na živiny. Špenátu doprajte pravidelnú (ale nie prílišnú) zálievku, ktorá zaistí to, že listy zostanú svieže a chrumkavé.
Úroda špenátu má mnoho podôb. Je možné žať mladé listy či celé rastlinky, ktoré sa hodia na priamu konzumáciu. Väčšie listy sa zostrihávajú celé v ružici nad srdcom rastliny.
Druhá úroda už však nebude taká výdatná ako tá prvá a rastlina bude mať skôr tendenciu vybehnúť do kvetu. Zozbierané listy je najlepšie spariť a zamraziť. Takto spracovaný špenát vám vydrží dlhú dobu. Čerstvý ho môžete uchovávať v chladničke približne po dobu dvoch týždňov.