BIO uhorka šalátová Sonja - Cucumis sativus - bio semená uhorky - 5 ks
Ide o šalátovú bio uhorku, ktorá sa vyznačuje vysokým výnosom plodov. Plody sú podlhovasté až 25 cm dlhé, tmavozelenej farby.
Uhorky sú veľmi obľúbené pre ich nízky kalorický obsah, veľké množstvo vitamínov a minerálov. Neutralizujú prekyslenie organizmu, odvádzajú z tela toxíny, uľahčujú vylučovanie odpadových látok a prečisťujú krv. Okrem toho majú priaznivý vplyv na obličky, tráviaci trakt a pokožku.
V našej kuchyni sa taktiež tešia veľkej obľube. Šalátové uhorky možno konzumovať samostatne alebo v zeleninových šalátoch, kde ich možno doplniť s akoukoľvek zeleninou. V ostatnom čase nachádzajú uplatnenie aj v smoothies či v domácich limonádach.
Semená v bio kvalite sú produktom ekologického poľnohospodárstva a sú vypestované podľa platných noriem EÚ.
Ide o teplomilnú rastlinu, ktorá sa hodí ako pre poľné pestovanie, tak aj pre pestovanie v skleníku či fóliovom kryte.
S predpestovaním semien sa začína v mesiaci apríl. Je nutné zvoliť sparený výživný substrát a miernu zálievku (premokrenie semenám škodí). Semienka sadíme do hĺbky 1 - 1,5 cm. Rastliny vyžadujú dostatok svetla, teplotu okolo 22 °C a na noc mierne zníženie teplôt (cca o 3 °C). Doba klíčenia je 1 - 2 týždne a niekedy dlhšie.
Rastliny presádzame do záhonu v priebehu mája, respektíve v čase, keď už nehrozia ranné mrazy. Rastlinu je možné prekryť netkanou textíliou, čím predídete prípadnému prechladnutiu. Včasná výsadba je jednou z prevencií proti napadnutiu rastliny plesňou uhorkovou.
Ďalšou prevenciou je tzv. vertigo systém, kedy sa uhorky nenechávajú rásť na zemi, ale vyväzujú sa do sietí. Aj priamy výsev je možný v druhej polovici mája (2 - 3 semená do jamky).
Miesto pre výsadbu uhoriek by malo byť slnečné či polotienisté s humóznou, ľahkou pôdou, ktorá má dostatočný obsah živín. Ideálny spon je 50 x 100 cm. V čase, keď začínajú uhorky kvitnúť a nasadzovať prvé plody, je možné ich prihnojiť liadkom, hydinovým trusom alebo špeciálnymi postrekmi priamo na listy.
Šalátové uhorky a uhorky hadovky sa zberajú raz až dvakrát týždenne a možno ich skladovať pri teplote 15 °C až 12 dní.
Uhorky nemožno opakovane pestovať v tej istej pôde. Vhodnou predplodinou je repa, hrach, fazuľa alebo cibuľa. Naopak nevhodnými plodinami sú jahody či zemiaky.