Slanobyľ
Slanobyľ patrí medzi menej známe bylinky. Pochádza z Japonska a vyniká predovšetkým svojou slanou chuťou.
Značnej obľube sa teší najmä v Taliansku, kde si miestni obyvatelia pochutnávajú na jeho varených listoch ochutených extra panenským olivovým olejom. Okrem toho, že sa pri konzumácii tejto bylinky môžete inšpirovať Talianmi, je možné ju využiť aj pri príprave iných zdravých pokrmov.
Slanobyľ dorastá do výšky 30 cm a môžete ho vysadiť priamo do záhona v období od mája do augusta. Ide o mimoriadne odolnú rastlinu, a tak znesie aj nepriaznivé podmienky. Jediné, čo potrebuje, je vysoký obsah soli v pôde a dostatok slnečného žiarenia. Bylinka by sa nemala prihnojovať.
Pokiaľ ide o liečivé účinky, slanobyľ dokáže regulovať metabolizmus cholesterolu a tukov. Pomôže vám aj v prípade, že máte choré pečeň či obličky.