Bylinky od A do Z, alebo nie je bylina, aby na niečo nebola
Cesnak kuchynský je významnou rastlinou, používanou od pradávna v ľudovom liečiteľstve - jeho pozitívne účinky v boji proti črevným ochoreniam, antiparazitické a diuretické účinky boli známe už v starovekom Egypte. V období staroveku boli účinky cesnaku pri liečbe ochorení srdca a artritických ťažkostiach vyzdvihované aj v Indii. Je používaný zrejme už dlhšie ako 4000 rokov. Predpokladá sa, že európske kultúry cesnak prevzali od Rimanov.
Dodnes sú uznávané jeho antibakteriálne a antiseptické účinky, ktoré sú predovšetkým spojené s produktami hydrolýzy sírnatých silíc alliínu a alicínu. Bol potvrdený i priaznivý účinok cesnaku na metabolizmus lipidov, čo pomáha pri znižovaní vysokej hladiny cholesterolu v krvi.
Cesnak má i hypoglykemický a protinádorový efekt a veľmi priaznivo pôsobí na imunitný systém. Cesnak tvorí v priemere 65 % vody. Sušina obsahuje sírnaté silice, bielkoviny, vlákninu, fruktózu, voľné aminokyseliny, ďalej pomerne veľké množstvo saponínov, fosforu, síry, draslíka, selénu, zinku a vitamínov, hlavne vitamíny skupiny B.
Ako cesnak užívať, aby liečil?
Najlepší je v čerstvej forme. Je možné naložiť ho tiež do medu alebo pridať do čajovej zmesi s klinčekom, výborná je i šťava z čerstvého cesnaku či cesnakový olej, na trhu sú k dispozícii aj najrôznejšie cesnakové tinktúry či pilulky. Ak budete cesnak pestovať na záhrade, predplodiny by nemali byť z tej istej čeľade ako je cesnak, nevhodnou predplodinou je teda napr. cibuľa, pór, pažítka atď.
Vhodnou predplodinou sú napríklad zemiaky, po ktorých je pôda dobre prehnojená a kvalitne hlboko spracovaná. Za predpokladu, že neboli jahody napadnuté háďatkom zhubným, možno cesnak pestovať i po nich. Cesnak na jednom mieste nepestujeme opakovane každý rok - hrozí nielen únava pôdy a postupné zníženie výnosu, ale hlavne zamorenie pôdy chorobami a škodcami (optimálny odstup medzi pestovaním cesnaku na rovnakom mieste je 4 roky).
Pôda by nemala byť premokrená. Stanovisko vyberáme slnečné, úspešne ho možno pestovať ako v piesčitých, tak i v ťažkých pôdach. Cesnak neznáša priame hnojenie čerstvým hnojom, zároveň je však pomerne náročný na obsah živín v pôde, preto sa zaraďuje do druhej trate. Pôdu možno pred výsadbou hnojiť zeleným hnojením. Miesto, kde bude cesnak, je vhodné pokosiť a preoráva sa asi 2 mesiace pred výsadbou cesnaku.
Pred výsadbou môžeme na pôdu aplikovať rozložený hnoj s predpokladom, že bude správne rovnomerne premiešaný s ornicou, ďalej je možné hnojiť kompostom alebo močovkou. Z priemyselných hnojív možno použiť kombinované hnojivá s obsahom síry. Cesnak nemá rád chlór, preto je treba vyberať hnojivá s jeho nízkym obsahom. Prednosť dáme hnojivám s draslíkom vo forme síranu draselného (síru potrebuje cesnak pre tvorbu silíc), napr. Cererit, naopak menej vhodné je NPK, ktoré obsahuje draslík vo forme chloridu draselného.
Náš tip – Cesnakový čaj
Prevarte liter vody, nechajte mierne vychladnúť a pridajte 4–5 najemno nakrájaných strúčikov cesnaku, čerstvú citrónovú šťavu a podľa chuti med, pite 3–4 šálky denne teplé aj studené. Čaj už znovu neprevárajte, stratil by účinky.