Čakanka šalátová - Cichorium intybys - semená čakanky - 180 ks
Čakanka šalátová je odroda určená na rýchlenie púčikov.
Sú to vlastne pevne zvinuté mladé listy, ktoré sú veľmi obľúbenou šalátovou pochúťkou v zimnom a skorom jarnom období.
Rýchlenie sa robí v nádobách s pieskom alebo v hydropónii, vždy v tme.
Plody čakanky sú vhodné na priamu konzumáciu alebo ich možno skladovať až dva mesiace v chladných priestoroch.
Čakanka má veľmi pozitívny vplyv na činnosť čriev a pečene, čím pomáha odplavovať z tela toxické látky.
Výsev čakanky prebieha od mája do júla priamo na vonkajšie stanovisko, pričom už od apríla ju môžete predpestovať v skleníku. Hĺbka výsevu je 0,5 cm. Rozostup medzi riadkami by mal byť cca 45 cm, rastliny sa pretrhávajú na 25 cm od seba.
Čakanka potrebuje slnečné stanovisko s priepustnou hlinito-piesčitou pôdou. Na pestovateľské podmienky nie je obzvlášť náročná, vyžaduje iba dostatočne pohnojenú pôdu. Nutný je dostatok draslíka a dusíka v pôde. Ideálne je hnojiť pazderím. Dobre sa jej bude dariť na mieste, kde v predchádzajúcom roku rástli napr. bôb či hrachor.
Čakanka dobre odoláva suchu, ale i napriek tomu je dobré jej v priebehu leta dopriať dostatočnú zálievku.
Koncom jesene je nutné presunúť rastliny zo záhona a spraviť vybielenie, vďaka ktorému získame lahodné púčiky, určené na konzumáciu. Listy čakanky odstrihneme cca 2 cm od koreňov a korene opatrne vyberieme z pôdy. Postranné korienky očistíme a ponecháme iba hlavný koreň, ktorý zrežeme na dĺžku 20 cm. Takto pripravené korene zasadíme do kvetináča a priklopíme tak, aby k čakanke neprechádzalo svetlo. Ideálna je tmavá a chladná miestnosť s teplotou do 16 °C. Približne za mesiac by ste sa mali dočkať úrody.