Chilli Rainbow fire - Capsicum frutescens - semená chilli - 6 ks
Rainbow Fire Chili predstavuje druh okrasného chilli, ktorý je ideálny na pestovanie v kvetináčoch alebo priamo na okennom parapete.
Táto rastlina sa vyznačuje svojím kompaktným rastom, obvykle nedosahuje výšku viac ako 30 cm, čo ju robí perfektnou voľbou pre menšie priestory.
Malé, vzpriamene rastúce plody postupne menia farbu od zelenej, cez fialovú a oranžovú, až po sýtočervenú, a to v rôznych časových obdobiach.
Plody Rainbow Fire Chili sú nielen krásne na pohľad, ale sú aj jedlé.
Ponúkajú širokú škálu použitia v kuchyni, od varenia a dochucovania po konzumáciu v čerstvom stave.
Je však dôležité mať na pamäti, že ich pálivosť môže byť veľmi premenlivá, siahajúca od mierne korenených 500 SHU (Scoville Heat Units) až po extrémne pálivé varianty s hodnotou až 20 000 SHU.
Vďaka tejto variabilite poskytujú vynikajúcu možnosť na experimentovanie v kulinárskych výtvoroch, rovnako ako pridávajú estetickú hodnotu ako dekorácia.
Papriky sú teplomilné rastliny a v našich podmienkach sa im najlepšie darí vo vinárskych oblastiach. Na ostatných miestach je lepšie využiť na pestovanie skleník či fóliovník.
S predpestovaním semien začíname už vo februári. Semienka sadíme do ľahkého substrátu, ktorý by mal byť vždy preparený. Hĺbka výsevu je približne 0,3–0,5 cm. Pokiaľ chceme klíčenie urýchliť, je možné nechať osivo 24 hodín pred výsevom máčať. Dôležité je dbať pri klíčení na dostatok svetla a tepla. Papriky potrebujú teplotu okolo 28 °C, pričom nesmú byť nižšie ako 22 °C. Vhodným miestom na pestovanie však nie sú radiátory a okenné parapety. Najlepší výsledok dosiahnete v miniskleniku. Doba klíčenia je spravidla 1–2 týždne.
Rastliny presádzame do vonkajšieho záhona v čase, keď už nehrozia ranné mrazy, tj. približne v druhej polovici mája. Stanovište musí byť chránené pred vetrom a slnečné. Papriky sú náročné na organickú hmotu a živiny, je preto vhodné do pripravenej zeminy primiešať hnoj, ideálne kravský. Rastlinám doprajte dostatočnú zálievku, ale nie prílišné premokrenie. V prípade potreby pôdu prihnojujte, napr. Kristalonom pre paradajky a papriky, Tyčinkovým hnojivom pre papriky alebo univerzálnym hnojivom.
Papriky je možné skladovať približne 2 týždne pri teplote 12–14 °C.