Cibuľa sadzačka Karmen - Allium cepa - cibuľky - 500 g
Sadzačka Karmen je poloraná odroda, ktorá sa vyznačuje svojím podlhovastým tvarom a nápadnou karmínovočervenou farbou.
Cibuľa tejto odrody sú tvarované do plochy guľovitého tvaru.
Dužina cibule Karmen je mimoriadne jemná a biela, pričom pevnosť dužiny zaručuje, že cibuľa si udrží svoj tvar aj pri ďalšom spracovaní.
Medzi jednotlivými vrstvami cibule je zrejmé karmínovočervené prefarbenie.
Chuť tejto odrody je veľmi pikantná a obohatí tak mnoho kulinárskych pokrmov.
Karmen vyniká vysokou odolnosťou a dlhou skladovateľnosťou, čo ju robí veľmi obľúbenou voľbou pre pestovateľov aj spotrebiteľov.
Obvod cibule sadzačky je 8–16 mm.
Hmotnosť balenia je 250 g.
Výsadba sa vykonáva po posledných mrazoch (marec – máj) na vonkajší záhon. Spon 20 x 10 cm.
Cibuľa má rada teplé a slnečné stanovište, príp. polotieň. Pôda by mala byť piesočnato-hlinitá, dobre priepustná a humózna. Mala by byť tiež neutrálna alebo mierne zásaditá. Zvýšiť pH je možné pomocou vápenca alebo dreveného popola, ktorý sa primieša do pôdy. V kyslých a ťažkých pôdach cibuľa ľahko podlieha chorobám.
Pri pestovaní cibule treba myslieť na dostatočnú závlahu, ale nie prílišné premokrenie cibuliek, a tež na dobrý výber hnojiva. Cibuliam vyhovuje fosfor a draslík, naopak hnojivá s dusíkom či chlórom nie sú vhodné. Pokiaľ má cibuľa dobré podmienky, potom prihnojovanie nie je nutné.
Venujte pozornosť správnemu obdobiu zberu – u prezretých cibulí sa častejšie vyskytujú choroby, predčasne zozbierané cibule sa zase zle skladujú. Cibuľa sa zberá v čase, keď porast z jednej tretiny až polovice poľahne (spravidla koncom júla). Zozbieraná cibuľa sa necháva preschnúť na záhone alebo zavesená vo zväzkoch. Keď začne zaschnutá vňať šušťať, dáva sa cibuľa na chladné a suché miesto s teplotou 0–2 ºC.