Cibuľa sadzačka ozimná Akado - Allium cepa - cibuľky - 250 g
Cibuľa Akado je ozimná, raná odroda červenej sadzačky pôvodom z Holandska.
Ide o veľmi výnosný kultivar, ktorý sa vyznačuje dobrou skladovateľnosťou.
Tvorí pevné, kvalitné cibule s jedným jadrom, tenkým krčkom a silnou šupkou.
Sadíme ich od polovice októbra a zberáme obvykle začiatkom júla.
Cibuľa je bohatá na sacharidy a minerály a má antibakteriálny účinok, preto je hojne využívaná v ľudovom liečiteľstve.
Priemer cibuľky je 8-16 mm. Hmotnosť balenia je 250 g.
Cibuľky odporúčame pred výsadbou skladovať na suchom a chladnom mieste.
Vhodná doba na výsadbu sú mesiace september až október, podľa aktuálnych podmienok. Substrát dobre prekypríme. Ideálna hĺbka výsadby je 3 cm a spôn 25–30 cm x 10 cm.
Cibuľa má rada teplé a slnečné stanovište, príp. polotieň. Pôda by mala byť piesočnato-hlinitá, dobre priepustná a humózna. Mala by byť tiež neutrálna alebo mierne zásaditá. Zvýšiť pH je možné pomocou vápenca alebo dreveného popola, ktorý sa primieša do pôdy. V kyslých a ťažkých pôdach cibuľa ľahko podlieha chorobám.
Pri pestovaní cibule treba myslieť na dostatočnú závlahu, ale nie prílišné premokrenie cibuliek, a tiež na dobrý výber hnojiva. Cibulám vyhovuje fosfor a draslík, naopak hnojivá s dusíkom či chlórom nie sú vhodné. Pokiaľ má cibuľa dobré podmienky, potom prihnojovanie nie je nutné.
U cibule venujte pozornosť správnemu obdobiu zberu – u prezretých cibulí sa častejšie vyskytujú choroby, predčasne zozbierané cibule sa zase zle skladujú. Cibuľa sa zberá v čase, keď porast z jednej tretiny až polovice poľahne. Zozbieraná cibuľa sa necháva preschnúť na záhone alebo zavesená vo zväzkoch. Keď začne zaschnutá vňať šušťať, dáva sa cibuľa na chladné a suché miesto, s teplotou 0–2 ºC.