Cibuľa sadzačka Romy jarná - Allium cepa - cibuľky sadzačky - 250 g
Cibuľa Romy je poloskorá a plastická odroda cibule, ktorá sa ľahko prispôsobí rôznym pestovateľským podmienkam.
Pôvodom pochádza z Holandska, preto je odolná a spoľahlivá najmä v európskych klimatických podmienkach.
Tvar cibule je guľovitý s úzkym krčkom.
Farba šupky je sýtočervená až fialová.
Uplatní sa v rámci čerstvej kuchyne, do šalátov, na zvýraznenie pokrmov, ale je možné ju aj tepelne upravovať.
Hodí sa iba na krátkodobé skladovanie.
Veľkosť sadzačky je 8–16 mm.
Hmotnosť balenia: 250 g.
Výsadba sa vykonáva po posledných mrazoch (marec – máj) na vonkajší záhon.
Cibuľa má rada teplé a slnečné stanovište, príp. polotieň. Pôda by mala byť piesočnato-hlinitá, dobre priepustná a humózna. Mala by byť tiež neutrálna alebo mierne zásaditá. Zvýšiť pH je možné pomocou vápenca alebo dreveného popola, ktorý sa primieša do pôdy. V kyslých a ťažkých pôdach cibuľa ľahko podlieha chorobám.
Pri pestovaní cibule treba myslieť na dostatočnú závlahu, ale nie prílišné premokrenie cibuliek, a tiež na dobrý výber hnojiva. Cibuliam vyhovuje fosfor a draslík, naopak hnojivá s dusíkom či chlórom nie sú vhodné. Ak má cibuľa dobré podmienky, potom prihnojovanie nie je nutné.
U cibule venujte pozornosť správnemu obdobiu zberu – u prezretých cibulí sa častejšie vyskytujú choroby, predčasne zozbierané cibule sa zase zle skladujú. Cibuľa sa zberá v čase, keď porast z jednej tretiny až polovice poľahne (spravidla koncom júla). Zozbieraná cibuľa sa necháva preschnúť na záhone alebo je zavesená vo zväzkoch. Keď začne zaschnutá vňať šušťať, dáva sa cibuľa na chladné a suché miesto, s teplotou 0–2 ºC.