Cibuľa sadzačka Sturon - Allium cepa - cibuľky - 250 g
Cibuľa Sturon je poloskorá až neskorá tradičná odroda.
Obľúbená je pre svoju spoľahlivosť, silné korene a veľmi vysoký výnos.
Šupka cibule je silná, tvrdá a má žltohnedú farbu.
Tvar cibule je guľatý až guľovitý.
Ide o univerzálnu odrodu vhodnú na kuchynské spracovanie aj čerstvú konzumáciu.
Skladovateľnosť je veľmi dobrá, preto je ideálna aj na dlhodobé uskladnenie.
Oproti podobnej odrode Stuttgart má cibuľa Sturon guľatejší tvar, vyšší výnos a o niečo skoršiu dobu dozrievania.
Veľkosť sadzačky je asi 8–16 mm.
Hmotnosť balenia: 250 g.
Výsadba sa vykonáva po posledných mrazoch (marec – máj) na vonkajší záhon. Spon 20 x 10 cm.
Cibuľa má rada teplé a slnečné stanovište, príp. polotieň. Pôda by mala byť piesočnato-hlinitá, dobre priepustná a humózna. Mala by byť tiež neutrálna alebo mierne zásaditá. Zvýšiť pH je možné pomocou vápenca alebo dreveného popola, ktorý sa primieša do pôdy. V kyslých a ťažkých pôdach cibuľa ľahko podlieha chorobám.
Pri pestovaní cibule treba myslieť na dostatočnú závlahu, ale nie prílišné premokrenie cibuliek, a tiež na dobrý výber hnojiva. Cibuli vyhovuje fosfor a draslík, naopak hnojivá s dusíkom či chlórom nie sú vhodné. Ak má cibuľa dobré podmienky, potom prihnojovanie nie je nutné.
Venujte pozornosť správnemu obdobiu zberu – u prezretých cibulí sa častejšie vyskytujú choroby, predčasne zozbierané cibule sa zase zle skladujú. Cibuľa sa zberá v čase, keď porast z jednej tretiny až polovice poľahne (spravidla koncom júla). Zozbieraná cibuľa sa necháva preschnúť na záhone alebo zavesená vo zväzkoch. Keď začne zaschnutá vňať šušťať, dáva sa cibuľa na chladné a suché miesto s teplotou 0–2 ºC.