Cibuľa sadzačka Sturon - Allium cepa - cibuľky sadzačky - 500 g
Cibuľa Sturon je poloskorá až neskorá tradičná odroda.
Obľúbená je pre svoju spoľahlivosť, silné korene a veľmi vysoký výnos.
Šupka cibule je silná, tvrdá a má žltohnedú farbu.
Tvar cibule je guľatý až guľovitý.
Ide o univerzálnu odrodu vhodnú na kuchynské spracovanie aj čerstvú konzumáciu.
Skladovateľnosť je veľmi dobrá, preto je ideálna aj na dlhodobé uskladnenie.
Oproti podobnej odrode Stuttgart má cibuľa Sturon guľatejší tvar, vyšší výnos a o niečo skoršiu dobu dozrievania.
Veľkosť sadzačky je asi 8–16 mm.
Hmotnosť balenia: 500 g.
Cibuľky odporúčame pred výsadbou skladovať na suchom a chladnom mieste.
Výsadba sa vykonáva po posledných jarných mrazoch, teda od marca do mája. Spon 20 - 30 x 10 cm. Ideálna hĺbka výsadby je 3 cm.
Cibuľa má rada teplé a slnečné stanovisko, prípadne polotieň. Pôda by mala byť piesčito-hlinitá, dobre priepustná a humózna. Mala by byť taktiež neutrálna alebo mierne zásaditá. Zvýšiť pH možno pomocou vápenca alebo popola z dreva, ktorý sa primieša do pôdy. V kyslých a ťažkých pôdach cibuľa ľahko podlieha chorobám.
Pri pestovaní cibule je potrebné myslieť na dostatočnú závlahu, ale nie prílišné premokrenie cibuliek, a taktiež na dobrý výber hnojiva. Cibuliam vyhovuje fosfor a draslík, naopak hnojivá s dusíkom či chlórom nie sú vhodné. Pokiaľ má cibuľa dobré podmienky, potom prihnojovanie nie je nutné.
Pri cibuliach venujte pozornosť správnemu obdobiu zberu – u prezretých cibúľ sa častejšie vyskytujú choroby, predčasne zozbierané cibule sa zasa zle skladujú. Cibule sa zberajú v období, keď porast z jednej tretiny až polovice zľahne (spravidla koncom júla). Zozbieraná cibuľa sa necháva preschnúť na záhone alebo zavesená vo zväzkoch. Keď začne zoschnutá vňať šušťať, dáva sa cibuľa na chladné a suché miesto, s teplotou 0 – 2 ºC.