Cibuľa šalotka Golden Gourmet - Allium cepa - cibuľky - 250 g
Cibuľa Golden Gourmet je vynikajúca poloraná odroda žltej šalotky, ktorá je obľúbená pre vysoký výnos a odolnosť voči väčšine bežných cibuľových chorôb.
Šupka je pevná, hladká a žlto sfarbená.
Tvar cibule je guľovitý až mierne podlhovastý.
Má jemnú, ľahko korenenú chuť, preto sa s obľubou využíva na prípravu rôznych pokrmov.
Okrem samotných cibulí je možné využiť aj vňať – tá je ideálna na priamu konzumáciu.
Skladovateľnosť je veľmi dobrá.
V správnych podmienkach vydrží aj niekoľko mesiacov.
Veľkosť cibuliek je 22–47 mm.
Hmotnosť balenia je 250 g.
Výsadba sa vykonáva po posledných mrazoch (marec – máj) na vonkajší záhon. Spon 20 x 10 cm.
Cibuľa má rada teplé a slnečné stanovište, príp. polotieň. Pôda by mala byť piesočnato-hlinitá, dobre priepustná a humózna. Mala by byť tiež neutrálna alebo mierne zásaditá. Zvýšiť pH je možné pomocou vápenca alebo dreveného popola, ktorý sa primieša do pôdy. V kyslých a ťažkých pôdach cibuľa ľahko podlieha chorobám.
Pri pestovaní cibule treba myslieť na dostatočnú závlahu, ale nie prílišné premokrenie cibuliek, a tiež na dobrý výber hnojiva. Cibuli vyhovuje fosfor a draslík, naopak hnojivá s dusíkom či chlórom nie sú vhodné. Ak má cibuľa dobré podmienky, potom prihnojovanie nie je nutné.
Venujte pozornosť správnemu obdobiu zberu – u prezretých cibulí sa častejšie vyskytujú choroby, predčasne zozbierané cibule sa zase zle skladujú. Cibuľa sa zberá v čase, keď porast z jednej tretiny až polovice poľahne (spravidla koncom júla). Zozbieraná cibuľa sa necháva preschnúť na záhone alebo zavesená vo zväzkoch. Keď začne zaschnutá vňať šušťať, dáva sa cibuľa na chladné a suché miesto s teplotou 0–2 ºC.