Cibule šalotka zimní Griselle - Allium cepa var. ascalonicum - cibuľky - 4 ks
Šalotka zimná Griselle je gurmánskou odrodou sadzačky.
Cibuľky sú podlhovastého tvaru s ružovofialovou dužinou.
Majú výraznú aromatickú chuť a sú ideálne na konzumáciu v surovom stave.
Šalotky sa tešia obľube aj pri príprave teplých pokrmov, ktorým dodajú jemnejšiu chuť ako klasické cibule.
Táto odroda je veľmi odolná a hodí sa aj na skladovanie.
Po výsadbe dbajte na dostatočnú zálievku.
Cibuľky o veľkosti 15–35 cm je možné žať už od mája do júna.
Balenie obsahuje 4 ks sadzačky.
Cibuľky odporúčame pred výsadbou skladovať na suchom a chladnom mieste.
Vhodná doba na výsadbu sú mesiace september až október, podľa aktuálnych podmienok. Substrát dobre prekypríme. Ideálne hĺbka výsadby je 3 cm a spon 25-30 cm x 10 cm.
Cibuľa má rada teplé a slnečné stanovište, príp. polotieň. Pôda by mala byť piesočnatá ílovitá, dobre priepustná a humózna. Mala by byť tiež neutrálna alebo mierne zásaditá. Zvýšiť pH možno pomocou vápenca alebo dreveného popola, ktorý sa primieša do pôdy. V kyslých a ťažkých pôdach cibuľa ľahko podlieha chorobám.
Pri pestovaní cibule je potrebné myslieť na dostatočnú závlahu, ale nie prílišné premokrenie cibuliek a tiež na dobrý výber hnojiva. Cibuliam vyhovuje fosfor a draslík, naopak hnojivá s dusíkom či chlórom nie sú vhodné. Pokiaľ má cibuľa dobré podmienky, potom prihnojovanie nie je nutné.
Venujte pozornosť správnemu obdobiu zberu - u prezretých cibúľ sa častejšie vyskytujú choroby, predčasne pozberané cibule sa zase zle skladujú. Cibuľa sa zberá v dobe, keď porast z jednej tretiny až polovice ľahne. Zozbieraná cibuľa sa necháva preschnúť na záhone alebo zavesená vo zväzkoch. Keď začne zaschnutá vňať šuchotať, dáva sa cibuľa na chladné a suché miesto, s teplotou 0-2 ºC.