Špenát stromový - Chenopodium giganteum - semená špenátu - 300 ks
Stromový špenát je u nás zatiaľ neznáma rastlina. Stromový špenát má aj iný názov, a to mrlík obrovský.
Je to listová zelenina, ktorá chutí veľmi podobne ako špenát siaty.
V Indii sa tento druh používa už od pradávna.
Rastlina dorastá do výšky cca 2 m a jedná sa o pestovateľsky veľmi nenáročnú rastlinu.
Dá sa konzumovať aj v surovej podobe, ale odporúča sa konzumovať listy len v malom množstve, obsahujú totiž saponín.
Ten sa odbúrava varením, preto je tento spôsob konzumácie vhodnejší.
Semená špenátu sa vysievajú priamo na vonkajšie stanovisko a to hlavne na jar. Semienka príliš neprekrývame, stačí zeminu ľahko uhrabať. Doba klíčenia je 1 - 2 týždne.
Stanovisko by malo byť dostatočne slnečné, ale priame slnko by mohlo rastlinky nútiť vybiehať do kvetu, takže treba byť opatrný. Všeobecne špenát najlepšie rastie na jar a na jeseň, keď nie je tak prudké slnko. Rovnako tak pestovanie v skleníku je síce možné, ale tiež núti rastlinku vybiehať do kvetu, a je teda vhodné tieto rastliny pestovať hlavne pre mladé listy.
Pôda by mala byť stredne ťažká, mierne zásaditá a nie čerstvo pohnojená. Špenát je rastlinou druhej až tretej trate, takže mu priame hnojenie nerobí dobre. Naviac nie je tak náročný na živiny. Špenátu doprajte pravidelnú (ale nie prílišnú) zálievku, ktorá zaistí to, že listy zostanú svieže a chrumkavé.
Zber špenátu má viac podôb. Je možné zberať mladé listy či celé rastlinky, ktoré sa hodia na priamu konzumáciu. Väčšie listy sa zostrihávajú celé v ružici nad srdcom rastliny, čím docielite to, že rastlina znovu zarodí. Druhá úroda už ale nebude tak výdatná ako tá prvá a rastlina bude mať skôr tendenciu vybehnúť do kvetu. Zbierané listy je najlepšie spariť a zamraziť. Takto spracovaný špenát Vám vydrží dlho. Čerstvý ho môžete uchovávať v chladničke približne dva týždne.