Mučenka jedlá - Passiflora edulus - semená mučenky - 5 ks
Mučenka jedlá je tropická trváca liana, ktorá sa u nás môže pestovať ako izbová rastlina v bytoch.
Pochádza z Brazílie. Rýchlo rastie a potrebuje okolo seba dostatok miesta.
Ide o popínavé rastliny, je nutné ich niečím podoprieť.
Plodí plody maracuja, ktoré sa pestujú pre svoju lahodnú šťavu.
Zrelé plody sa konzumujú s cukrom priamo, alebo sa z nich robí džús.
Obsahujú veľa vitamínu C. Chuť maracuje nám pripomína marhule s hroznovým cukrom.
Plody i listy sú cenené pre ich liečivé účinky.
Rastlina nie je mrazuvzdorná.
Semená mučenky sa sadia do výsevného substrátu do hĺbky 0,5 cm. Použiť môžete i rašelinu zmiešanú s pieskom alebo perlitom. Ideálne je nechať klíčiť semená pod krytom na rozptýlenom svetle. Klíčenie je nepravidelné. Niektoré semená môžu vyklíčiť už po 3 týždňoch, najčastejšie však po 5 – 6 týždňoch a niektoré až za niekoľko mesiacov. Nie je treba sa ale báť, klíčivosť semien je pomerne vysoká. Teplota na klíčenie by mala byť 22 – 28 °C.
Malé rastlinky sa nechávajú pomaly otužovať a pestujú sa bez krytu. Keď majú asi 10 cm, je vhodné ich presadiť do kvetináčov so zmesou zeminy, rašeliny a piesku (optimálny pomer je 2:1:3). Mučenku môžete pestovať celoročne v interiéri. Má rada slnečné stanovisko s vyššou teplotou. Na zimu sa uchováva v miestnosti s teplotou okolo 15 °C.
Od jari do jesene je nutné dopriať rastline pravidelnú zálievku a tiež hnojenie. Na zimu zálievku obmedzíme.
Mučenka kvitne najčastejšie až v druhom alebo treťom roku od výsadby. Ak chcete, aby plodila, je nutné pestovať aspoň dve rastliny spoločne, ideálne v rovnakom kvetináči. Opeľovať ich môžete ručne, v prípade letnenia sa o to postarajú včely.
V teplejších oblastiach je možné mučenku pestovať i celoročne vonku. Má síce radšej teplo, ale krátkodobo zvládne i mierne mrazy. Keď jej na zimu doprajete bohatú prikrývku, tak sa jej bude dariť. Akonáhle sa na stanovisku rastlina uchytí, bude sa jej dariť i bez väčšej starostlivosti.
Rastliny vyžadujú každoročný jarný rez. Vždy ale na šľahúňoch nechajte aspoň niekoľko zelených listov.