Paprika Marconi Red - Capsicum Annuum - semená papriky - 10 ks
Paprika Macroni červená je veľmi produktívnou talianskou odrodou sladkej nepálivej papriky.
Na kríkovitej rastline, ktorá dorastá do maximálnej výšky 75 cm, dozrievajú asi 15 cm dlhé paprikové struky.
Tie sú najskôr zelené, zrelé plody potom majú sýtočervenú farbu.
Macroni je vhodná na pestovanie v skleníku alebo fóliovníku.
Plody sú veľmi chutné a hodia sa ako na priamu spotrebu aj na tepelné úpravy.
Doba zrenia je cca 75 dní.
Papriky sú teplomilné rastliny a v našich podmienkach sa im najlepšie darí vo vinárskych oblastiach. Na ostatných miestach je lepšie využiť na pestovanie skleník či fóliovník.
S predpestovaním semien začíname už vo februári. Semienka sadíme do ľahkého substrátu, ktorý by mal byť vždy preparený. Hĺbka výsevu je približne 0,3–0,5 cm. Pokiaľ chceme klíčenie urýchliť, je možné nechať osivo 24 hodín pred výsevom máčať. Dôležité je dbať pri klíčení na dostatok svetla a tepla. Papriky potrebujú teplotu okolo 28 °C, pričom nesmú byť nižšie ako 22 °C. Vhodným miestom na pestovanie však nie sú radiátory a okenné parapety. Najlepší výsledok dosiahnete v miniskleníku. Doba klíčenia je spravidla 1–2 týždne.
Rastliny presádzame do vonkajšieho záhona v čase, keď už nehrozia ranné mrazy, tj. približne v druhej polovici mája. Stanovište musí byť chránené pred vetrom a slnečné. Papriky sú náročné na organickú hmotu a živiny, je preto vhodné do pripravenej zeminy primiešať hnoj, ideálne kravský. Rastlinám doprajte dostatočnú zálievku, ale nie prílišné premokrenie. V prípade potreby pôdu prihnojujte, napr. kristalonom pre paradajky a papriky, tyčinkovým hnojivom pre papriky alebo univerzálnym hnojivom.
Papriky je možné skladovať približne 2 týždne pri teplote 12–14 °C.