Paprika rajčatová Szuszanna - Capsicum annuum - semená papriky - 7 ks
Rajčiaková paprika Szuszanna pochádzajúca z Maďarska vytvára veľké plody o hmotnosti až 100 g pripomínajúce svojim vzhľadom rajčiny.
Chuť je veľmi jemná, sladká, dosť aromatická, hodí sa na priamu konzumáciu napr. do šalátov či k pečivu, alebo i na konzerváciu.
Dá sa pestovať v kvetináči na balkónoch, nakoľko rastlina je kompaktného vzrastu.
Papriky sú teplomilné rastliny a v našich podmienkach sa im najviac darí vo vinárskych oblastiach. Na ostatných miestach je lepšie využiť pre pestovanie skleník či fóliovník.
S predpestovaním semien začíname už vo februári. Semienka sadíme do ľahkého substrátu, ktorý by mal byť vždy preparený. Hĺbka výsevu je približne 0,3 – 0,5 cm. Pokiaľ chceme klíčenie urýchliť, je možné nechať osivo 24 hodín pred výsevom namočené. Dôležité je dbať pri klíčení na dostatok svetla a tepla. Papriky potrebujú teplotu okolo 28 °C, pričom nesmie byť nižšia než 22 °C. Vhodným miestom na pestovanie však nie sú radiátory a okenné parapety. Najlepší výsledok dosiahnete v parenisku. Doba klíčenia je spravidla 1 – 2 týždne.
Rastliny presádzame na vonkajší záhon v dobe, keď už nehrozia ranné mrazy, t.j. približne v druhej polovici mája. Stanovisko musí byť chránené pred vetrom a slnečné. Papriky sú náročné na organickú hmotu a živiny, je preto vhodné do pripravenej zeminy primiešať hnoj, ideálne kravský. Rastlinám doprajte dostatočnú zálievku, ale nie prílišné premokrenie. V prípade potreby pôdu prihnojujte, napr. Kristalonom pre rajčiny a papriky, Tyčinkovým hnojivom pre papriky alebo univerzálnym hnojivom.
Papriky je možné skladovať približne 2 týždne pri teplote 12 – 14 °C.