Paprika Topepo rosso - Capsicum annuum - semena papriky - 20 ks
Paprika Topepo Rosso predstavuje obľúbenú taliansku odrodu mini papriky v tvare malej paradajky, ktorá vyniká jedinečnou sladkosťou.
Charakteristická je svojou robustnou stenou plodu, ktorá je nielen sladká, ale aj mimoriadne chutná, čo ju robí ideálnou voľbou na rôzne kulinárske účely.
Táto odroda je skvelá nielen pre priamu konzumáciu, ale aj pre plnenie a steriláciu, čo rozširuje možnosti jej využitia.
Plody majú guľovitý tvar a sú vhodné na pestovanie ako v nádobách, tak aj na záhonoch.
Počas technickej zrelosti sú plody tmavozelenej farby, ktorá pri dosiahnutí botanickej zrelosti prechádza do tmavočervenej.
Táto farebná transformácia nielenže je vizuálne atraktívna, ale tiež signalizuje optimálnu dobu zberu.
Vegetačná doba odrody sa pohybuje medzi 60–90 dňami v závislosti od pestovateľských podmienok.
Papriky sú teplomilné rastliny a v našich podmienkach sa im najlepšie darí vo vinárskych oblastiach. Na ostatných miestach je lepšie využiť na pestovanie skleník či fóliovník.
S predpestovaním semien začíname už vo februári. Semienka sadíme do ľahkého substrátu, ktorý by mal byť vždy preparený. Hĺbka výsevu je približne 0,3–0,5 cm. Pokiaľ chceme klíčenie urýchliť, je možné nechať osivo 24 hodín pred výsevom máčať. Dôležité je dbať pri klíčení na dostatok svetla a tepla. Papriky potrebujú teplotu okolo 28 °C, pričom nesmú byť nižšie ako 22 °C. Vhodným miestom na pestovanie však nie sú radiátory a okenné parapety. Najlepší výsledok dosiahnete v miniskleníku. Doba klíčenia je spravidla 1–2 týždne.
Rastliny presádzame do vonkajšieho záhona v čase, keď už nehrozia ranné mrazy, tj približne v druhej polovici mája. Stanovište musí byť chránené pred vetrom a slnečné. Papriky sú náročné na organickú hmotu a živiny, je preto vhodné do pripravenej zeminy primiešať hnoj, ideálne kravský. Rastlinám doprajte dostatočnú zálievku, ale nie prílišné premokrenie. V prípade potreby pôdu prihnojujte, napr. Kristalonom pre paradajky a papriky, Tyčinkovým hnojivom pre papriky alebo univerzálnym hnojivom.
Papriky je možné skladovať približne 2 týždne pri teplote 12–14 °C.