Sadba Shii take - Húževnatec jedlý - Lentinula edodes - sadba - 250 ml
Shii take alebo húževnatec jedlý je jedlá huba pochádzajúca z juhovýchodnej Ázie.
Je zvlášť cenená v Japonsku, kde sa pestuje už po stáročia a v sušenej podobe predstavuje významnú súčasť exportu.
Klobúk je svetlo až tmavohnedý, v mladosti podvinutý a pokrytý šupinami.
Plodnice majú priemer 50–150 mm.
Lupene sú spočiatku belavé a postupným zrením tmavnú.
Treň má tmavú farbu a na povrchu je pokrytý šupinami.
Vyznačuje sa významnými liečivými vlastnosťami: posilňuje imunitný systém, má protivírusové a protinádorové účinky, znižuje hladinu cholesterolu a je zdrojom vitamínu B12 a D2.
V kuchyni sa využíva ako čerstvá, tak aj sušená.
Pokrmom totiž dodáva výraznú chuť.
Hodí sa do polievok, omáčok aj na restovanie a podobne.
Pestovanie Shii take je možné od jari do jesene, prípadne celoročne v podmienkach s konštantnou teplotou.
Huba rastie na dreve listnatých stromov (dub, buk, hrab) alebo na sterilných substrátoch (zmes pilín, hoblín, drevnej štiepky).
V prípade pestovania na dreve sa kmene alebo kláty naočkujú podhubím a umiestnia sa na zatienené a vlhké miesto, kde sa teplota pohybuje v rozmedzí 20–25 °C. Ak pestujete na substráte, je nutné najprv substrát sterilizovať, potom naočkovať mycéliom a umiestniť do vriec či nádob v miestnosti, kde je teplota tiež medzi 20–25 °C.
Po zhruba 3–4 týždňoch by mala huba prerásť substrátom (povrch substrátu získa jednotnú bielu farbu). Akonáhle sa to stane, presuňte drevo či substrát do prostredia s nižšou teplotou (okolo 15–20 °C) a vysokou vlhkosťou (80–90 %). Vyššia vlhkosť totiž podporuje tvorbu plodníc. Vlhkosť odporúčame udržiavať pravidelným rosením. Plodnice môže poškodzovať priame slnečné žiarenie.
Plodnice sa vytvárajú počas niekoľkých týždňov a sú pripravené na zber, keď klobúky dosiahnu veľkosť okolo 5–15 cm a okraje sa začnú mierne zdvíhať.
Ďalšie informácie a bezpečnostné pokyny nájdete uvedené na výrobku.