Slamiha talianska - Helichrysum italicum - semená slamihy - 200 ks
Slamiha talianska je rastlina pochádzajúca z Turecka. Niekedy sa jej tiež hovorí Maggi či Kari bylinka a môže nám pripomínať levanduľu. Jej vôňa je korenistá. U nás sa väčšinou pestuje ako letnička, je to totiž nemrazuvzdorná trvalka. Ak by ste pre túto rastlinu cez zimu našli miesto v skleníku, určite Vám vydrží aj po viac rokov.
Je to rastlina nižšieho kompaktného kríčkového vzrastu. Dorastá do výšky 30–40 cm. Krásne kvitne počas leta, žltými kvetmi. Sú vhodné do suchých väzieb, v takomto stave poslúžia aj v boji s molami. Stonky sú sfarbené do striebornej farby.
Rastlina je vhodná na pestovanie v kvetináčoch, okrasných záhonoch alebo v skalkách.
Svoje uplatnenie okrem svojho atraktívneho vzhľadu nájde aj v kuchyni. Používa sa ako korenie na dochutenie napr. mäsitých jedál, ryže alebo polievok.
Okrem iného je to tiež liečivá rastlina. Čaj z kvetov slamihy zasa pomáha pri problémoch s močením.
Ďalšou výhodou je, že dokáže odlákať vysokú zver.
Návod na pestovanie:
Slamihu odporúčame pestovať na suchom a slnečnom stanovisku, nedostatok vlahy jej nebude robiť problém. Prílišné premokrenie jej nevyhovuje, koreňový systém by začal hniť a rastlina by uhynula.
Substrát odporúčame zvoliť hlinito-piesčitý, dobre prekyprený. Semienka si najskôr predpestujeme vnútri. Výsev robíme od februára do apríla. Výsev vykonávame na povrch substrátu, semená nezasypávame, pretože potrebujú na klíčenie svetlo. Pozor pri zálievke, aby sa semená nevyplavili.
Teplota na klíčenie by mala byť okolo 22 ° C. Akonáhle máme malé rastlinky cca 8 cm vysoké, môžeme ich premiestniť von.
Slamiha je odolná trvalka, ale znesie mráz len do -5 °C. Preto sa odporúča pestovať ju v nádobe a na zimu preniesť na chránené miesto. V južnejších oblastiach vydrží zimu aj v záhone, treba však zabezpečiť prikrývku vo forme čečiny.
Rastlinu treba pravidelne rezať. Vhodné je to na jar - rastlinu hlbšie zrežte (nie do drevnatých stoniek), aby mali kde vzniknúť nové výhonky. Rez slaminy je podobný rezu levandule.