×
Vyhľadávanie v blogoch

Tráva voňajúca po citrusoch – citrónová tráva

Cymbopogon citrtus (citrónová tráva) odborne vôňovec citrónový alebo tiež citronela či voňatka je dekoratívna tropická trávovina s veľmi príjemnou, silnou, sviežou, citrusovou vôňou. Obľúbenou prísadou je hlavne v ázijskej – thajskej kuchyni, pripraviť je z nej možné tiež osviežujúci a zdravý nápoj. Môžete ju pestovať aj doma v kvetináči, čerstvá je najlepšia, sušená stráca charakteristickú arómu.

Vôňovec pochádza z tropickej juhovýchodnej Ázie. V starom Egypte ho používali už pred troma tisíckami rokov. Vo väčšom množstve sa dnes pestuje predovšetkým v Afrike, Južnej Amerike, Austrálii, na Floride, v Kalifornii, v Indonézii a v Malajzii.

Botanicky patrí medzi lipnicovitej. Rastie v trsoch. Z pošiev z cibuľovito rozšírenou bázou vyrastajú jeho dlhé, svieže zelené listy. Vďaka obsahu vonných silíc – citrálov, celá rastlina príjemne vonia.

Semienka mávajú nízku klíčivosť

Iba 30 %, ale aj napriek tomu vám však vyrastie niekoľko desiatok rastlín. Semienka klíčia zhruba 10 až 20 dní. Vysejeme ich na misku, na povrch stredne ťažkého a priepustného substrátu.

Zľahka ich zasypeme alebo zatlačíme do hliny a mierne zalejeme. Misku prekryjeme priehľadným mikroténovým vrecúškom alebo sklom. Semená necháme klíčiť pri vyložene interiérovej teplote, a to pri 20 až 22 °C. Substrát raz za čas orosíme, aby semienka nezaschli.

Vzídené rastlinky zapichneme do kvetináča, a pravidelne a výdatne ich polievame, ale pozor na preliatie (pred ďalšou zálievkou necháme zeminu preschnúť, kvetináč by nemal nikdy stáť vo vode). Predpestovanie sadeníc trvá 8 až 10 týždňov.

V lete je možné nádobu s citronelou umiestniť na terase či záhradu. Rastlina narastie do výšky aj viac ako jeden meter. Nie je však mrazuvzdorná. Na zimu ju preto premiestnime do chladnej miestnosti a obmedzíme zálievku.

Môžete ju pestovať aj v zime v byte a starať sa o ňu aj cez zimu, podobne ako o iné izbovky. Prihnojene raz za čas uvíta, ak ju však budete konzumovať, používajte len čisto prírodné hnojivá.

Citronela vhodná na dochutenie jedál

Stonky zrezávame tesne nad povrchom pôdy, a to až keď je rastlina dostatočne silná. Potom sa očistia, olúpu a nakrájajú alebo roztlčú. Citronela je vhodná na dochutenie jedál z krabov a kreviet, do dusených a zapekaných jedál z hydiny, mäsových zmesí a zeleninových šalátov.

Kombinovať sa ju dá s cesnakom, šalotkou, koriandrom či paprikou. Ochutiť ňou môžete aj čaj, prípadne si z nej iba pripraviť odvar, ten pomáha na trávenie, lepšiu koncentráciu a myslenie.

Voňatka pomáha pri horúčke a bolesti i pri liečení nervových a žalúdočných porúch, napomáha aj na úpravu hladiny cholesterolu. Pripraviť si z nej môžeme aj povzbudzujúci svieži kúpeľ. Vyrábajú sa z nej aj parfémy a aromatizujúce lieky

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa