Petržlen listová
Výhodou petržlenu je predovšetkým jeho spracovateľnosť, v kuchyni ho využijete celý, od koreňa až po list. Petržlen ďalej delíme na koreňový a listový. Veľmi často ho radíme medzi liečivé rastliny. Jeho využitie je skutočne všestranné. Koreň použijete do polievok, omáčok alebo pri príprave nátierok, listy ako korenie na dochutenie pokrmov.
V liečiteľstve má tiež svoje nezastupiteľné miesto, pretože znižuje krvný tlak, prispieva k liečbe obličkových ochorení, ochorení očí, posilňuje správnu funkciu srdca.
Výsev a pestovanie semien tejto zeleniny nie je náročné, len treba pamätať na to, že petržlen potrebuje na svoj rast dostatok vlhka a svetla.
Vňaťový petržlen najlepšie chutí čerstvý, dá sa ale aj usušiť a zamraziť. Listy obsahujú mnoho vitamínov a minerálov: draslík, železo alebo horčík. U nás je hlavne vyhľadávaný kvôli vysokému obsahu vitamínu C.
Koreňový petržlen je obľúbená koreňová zelenina, ktorá si nájde svoje miesto na každom záhone. Najčastejšie ho používame ako základ do omáčok a polievok. Je ale tiež skvelý ako príloha k mäsám v podobe pyré alebo len tak pečený v rúre.