Zeler buľvový Albin - Apium graveolens - semená zelera - 0,5 g
Zeler buľvový Albin je polo-skorá odroda s výškou okolo 70 cm, určená na priamu konzumáciu, konzerváciu aj mrazenie.
Je vhodná aj na dlhodobé skladovanie a priemyselné spracovanie.
Vytvára značne veľké, hladké, guľovité buľvy s krémovo bielou dužinou.
Odroda je veľmi odolná voči vybiehaniu do kvetu a septorióze.
Menšie buľvy je možné zberať už v priebehu júla. Jednorázový zber u tejto odrody je v priebehu septembra.
Semená zeleru je nutné predpestovať. Vzhľadom k dlhej vegetačnej dobe je treba začať už vo februári. Semená vysievame do perlitu či substrátu pre výsev. Doba klíčenia je asi 2 – 4 týždne (niekedy i viac), pri teplote 15 – 20 ºC. Dobré je rastliny presadiť dvakrát – raz do sponu 2 x 3 cm a po ich zosilnení do sadbovačov, pričom pri druhom presádzaní sa skracujú korienky o 1/3, aby sa poriadne zahustili.
Presádzanie na vonkajšie stanovisko sa vykonáva až v čase, kedy je vonku dostatočné teplo (najskôr v druhej polovici mája). Akákoľvek teplota pod 10 ºC by spôsobila rast kvetu namiesto buľvy, a úrody by ste sa nedočkali. Dobré je pred presadením zvykať rastlinky na chladnejšie podnebie – napr. ich cez deň nechávať vonku. Taktiež je vhodné po presadení prekryť rastliny netkanou textíliou.
Stanovisko by malo byť slnečné s hlinitou humóznou pôdou. Zeler je veľmi náročný na živiny a obsah vápnika v pôde. Je nutné ho prihnojovať hnojivom na koreňovú zeleninu. Vhodnou predplodinou sú strukoviny, naopak sa mu nebude dariť v pôde, kde bola pestovaná iná koreňová zelenina. Odporúčaný spon je 50 x 50 cm.
Menšie buľvy môžete zberať už v priebehu júla. Hlavný zber však prichádza v septembri. Zeler môžete uchovávať v piesku v pivnici, očistený od koreňového systému. Listy sa dajú sušiť alebo uchovávať v mrazenom stave, kedy si zachovávajú dlhšie svoju arómu.